fallback

Рекордни инвестиции в бизнес имоти са отчетени в Централна и Източна Европа

Търговските активи са били най-предпочитани през миналата година

11:52 | 20.01.16 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) без Русия е достигнал рекордно високо равнище през миналата година, сочат данни на консултантската компания CEE Investment Properties, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите в региона е нараснал с 19 на сто на годишна база до малко над 9,55 млрд. евро.

Най-силно представящите се пазари са Полша и Чехия с достигнати инвестиционни обеми от съответно 4 млрд. евро и 2,7 млрд. евро.

Най-силен е бил ръстът на сделките в Чехия, Унгария, Полша и Сърбия, отчита още компанията.

Инвеститорите са проявили най-силен интерес към търговските имоти в региона – тенденция, видима още от 2013 и 2014 г. За първи път делът на инвестициите в търговски активи достига 43% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа, показват още данните.

Годишният ръст на инвестициите в търговски имоти е значителен – повече от 2,5 пъти, и е доста над очакванията на анализаторите.

Освен към Чехия и Полша, очакванията са инвеститорите да се насочват все повече и към Унгария, особено към силния търговски сегмент от пазара.

Същевременно през миналата година е отчетен спад на инвестициите в Румъния, но той се обяснява с доста силната 2014 г., в която бяха сключени няколко големи за пазара сделки.

По-големи сделки през тази година се очакват в Сърбия, Хърватия и Словения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
fallback