fallback

Делът на младите хора със собствено жилище на Острова е най-нисък от 1996 г.

Междувременно обаче икономистите предвиждат силен ръст на цените на жилищата през 2016 г.

15:16 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Делът на младите хора в Обединеното кралство, които притежават собствено жилище, е на най-ниското си ниво от 1996 г. насам, съобщава ВВС, цитирайки данни, представени от лейбъристите.

Според тях 44,9% от младежите между 20 и 30 години притежават жилище. Последният път, когато делът е паднал почти до това ниво е бил през 2013 г.

Икономистите междувременно предвиждат силен ръст на цените на жилищата през 2016 г.

Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) очаква цените да се повишат с около 6%, а на наемите – с 3% годишно.

Нарастването се дължи на търсенето на нови жилища, което надминава предлагането, твърди RICS, като други експерти предвиждат дори по-голям растеж в определени силно желани райони извън Лондон.

Данните на лейбъристите, които включват споделена собственост и са базирани на анализ на библиотеката на Камарата на общините, предполагат, че собствеността на жилища сред младите е на най-ниските си нива от 1996 г., откогато датират първите цифри.

Глория де Пиеро, която отговаря за политиките към младите хора в партията, казва: „Всичко, което много младежи искат тази Коледа е собствен дом“.

„Покачващите се цени, високите наеми и липсата на добре платени позиции обаче държат младите хора встрани от тази възможност“, добавя тя.

Говорител на министерството на общините и местното управление коментира, че наскоро „обявихме най-големия, дързък и амбициозен план за жилищно строителство от поколение насам, удвоявайки бюджета за жилища“.

Според Робърт Гарднър, главен икономист в Nationwide Building Society, се очаква ръстът на заплатите и на заетостта да дадат тласък на пазара на жилища.

Той обаче добавя: „Основното опасение е, че строителната дейност ще изостане зад засилващото се търсене, налагайки възходящ натиск върху цените на жилищата и в крайна сметка – намалявайки достъпността им. Като цяло очакваме цените на жилищата в Обединеното кралство да се повишат с между 3 и 6% през следващите 12 месеца“.

Гарднър казва още, че не е ясно дали ръстът на цените на жилищата в Лондон и на юг ще продължи да задминава останалата част от страната, като някои експерти казват, че купувачите търсят стойностни неща в други части на Кралството.

Купувачите на първо жилище освен това може би ще се конкурират с търсещи места за отдаване под наем в началото на следващата година, тъй като инвеститорите се опитват да изпреварят април, когато ще се увеличи гербовият налог, казват още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:47 | 13.09.22 г.
fallback