fallback

Цените на луксозните имоти в САЩ се понижават за първи път от 2012 г.

Волатилността на глобалните пазари, опасенията за твърде бърз ръст на цените в сегмента и засиленото предлагане оказват натиск на пазара

15:02 | 16.12.15 г.

Цените на луксозните имоти в САЩ са се понижили за първи път от 2012 г. през третото тримесечие. Това показват данните на консултантската компания Redfin, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

На годишна база понижението на цените в най-горния сегмент от пазара достига 2,2 на сто, докато цените на средностатистическите жилища са се увеличили с 3,8%, отчита компанията.

Спадът на цените на луксозните имоти в страната може би е индикация, че богатите купувачи на имоти и инвеститорите се оттеглят заради волатилността на глобалните пазари и опасенията за твърде бърз ръст на цените.

Отделно засиленото предлагане на луксозни имоти също вероятно оказва натиск върху цените.

Консултантската компания посочва, че купувачите в луксозния сегмент не се интересуват от лихвените колебания или от конкуренцията с други купувачи, но също се оглеждат за добри сделки.

„Луксозният пазар пръв се възстанови от кризата, а сега индикира, че растежът се забавя във всички сегменти на жилищния пазар. Продажбите в най-горния сегмент продължават да растат, но се осъществяват при по-ниски цени“, коментират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
fallback