fallback

Ръстът на цените на жилищата във Великобритания се ускорява през октомври

Увеличението се диктува най-вече от недостига на жилища и засиления интерес към пазара на имоти

11:16 | 16.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Темпът на ръст на цените на жилищата във Великобритания се ускорява през октомври, като най-силно увеличение е отчетено в източните райони на страната и в Северна Ирландия, съобщава FT, като се позовава на данни на британския статистически институт.

През октомври увеличението достига 7 на сто на годишна база в сравнение с 6,1%, отчетени през септември, сочи британската национална статистика.

Данните показват и задълбочаващите се регионални различия на британския пазар на имоти. В Северна Ирландия например ръстовете достигат 10 на сто, докато в Шотландия и Уелс увеличението е от само процент.

С 10 на сто са поскъпнали жилищата и в източните райони на Англия, докато в северозападните ръстът е 4 на сто на годишна база. В Лондон ръстът е 8%, а в югоизточните райони на Англия достига 10%.

Статистиката се публикува в момент, в който излизат и данни за кредитирането, които показват силен ръст на сделките с жилища с цел отдаване под наем, посочва изданието. Стойността на отпуснатите ипотеки през октомври е с 21% по-висока спрямо октомври 2014 г., но при ипотеките за жилища, купени с цел отдаване под наем, увеличението достига 41%.

Недостигът на жилища на фона на нарастващото търсене прави притежаването на имот все по-недостъпно, коментират от консултантската компания Legal and General.

Хауърд Арчър, икономист от IHS, също потвърждава, че ръстовете на цените са свързани с дисбалансите на търсенето и предлагането. Той прогнозира, че ръстовете на цените ще продължат, подкрепяни не само от дисбалансите на пазара, но и от ръста на доходите и ниските лихви по ипотеките.

Данните на Съвета на ипотечните кредитори, който покрива около 95 на сто от ипотечния пазар във Великобритания, сочат, че броят на отпуснатите ипотеки се е увеличил с 19 на сто през последната година, а стойността – с 34 на сто.

Наскоро Международният валутен фонд (МВФ) пак предупреди, че пазарът на имоти е най-голямата заплаха за икономиката на Великобритания заради високата задлъжнялост на домакинствата. Фондът смята, че домакинствата са уязвими заради вероятността от спад на доходите и очертаващият се ръст на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
fallback