fallback

Норвежкият държавен инвестиционен фонд ще инвестира в имоти 4 млрд. долара

През тази година се очертава институцията да счупи собствения си рекорд по вложения в сектора на имотите

12:08 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Норвежкият държавен инвестиционен фонд ще инвестира около 4 млрд. долара в имоти през тази година. Ако това се осъществи, фондът ще счупи собствения си рекорд по инвестиции в имоти, който беше регистриран през миналата година, предава Ройтерс, като се позовава на съобщение на ръководството на институцията.

Фондът инвестира приходите на Норвегия от продажбата на петрол и газ в акции, облигации, имоти и други активи. Плановете на фонда са да увеличи драстично инвестициите в имоти заради по-атрактивната доходност. В момента имотите представляват под 3% от портфейла на институцията.

През миналата година фондът вложи рекордните 36 млрд. норвежки крони (4,23 млрд. долара) в имотни активи. От началото на годината досега вложенията в имоти възлизат на 28 млрд. норвежки крони, но предвид сделките, които трябва да бъдат приключени към края на годината това число най-вероятно ще бъде надминато.

Същевременно ръководството на фонда обсъжда да ли да не инвестира в имоти до 15% от портфейла си заради по-доброто съотношение между риска и възвръщаемостта.

Норвежкият инвестиционен фонд се е насочил към 10-15 ключови пазара на имоти в света. Към момента той е стъпил на осем пазара, включително Лондон, Ню Йорк, Париж и Берлин. Съвсем скоро институцията ще осъществи първите си инвестиции и в Сингапур и Токио, след като откри офиси там.

Все пак експанзията на норвежкия фонд на глобалния пазар на имоти ще се осъществява доста по-внимателно с оглед на данните за съответния пазар, местните особености, правната система и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
fallback