fallback

Пазарът на жилища в Китай се оживява през третото тримесечие

Благоприятните политики на централното правителство ще продължат да действат, но ще са по-малко ефективни заради високите запаси

18:32 | 05.11.15 г.

Пазарът на жилищни имоти в континентален Китай се оживява през третото тримесечие на годината благодарение на по-благоприятните политики на централното правителство, сред които намаляването на лихвите, облекчаване на ограниченията за покупка на имоти и на условията за жилищно-спестовни влогове, пише в свой доклад консултантската компания Knight Frank.

Цените на първокласните имоти във водещите градове на страната, както и наемите, са останали стабилни. Очертава се обаче засилване на поляризацията на пазара – ръст на цените на луксозните имоти и засилване на натиска върху цените на второкачествените жилища, подчертават експертите.

Според компанията благоприятните политики ще продължат да действат, но ще са по-малко ефективни заради все още високите нива на запасите от новопостроени жилища в градовете и все още по-слабото търсене в сравнение с бума.

Допълнително отражение на пазара дават волатилността на фондовия пазар и загрижеността за евентуален ръст на лихвите в САЩ.

Същевременно през следващата година на пазара ще излязат доста новопостроени жилища, което допълнително ще увеличи запасите.

Що се отнася до пазара на бизнес имоти, колебливостта на фондовия пазар в Китай, в съчетание с нарастващите опасения за забавяне на икономическото развитие на страната, доведе до забавяне на темповете на корпоративна експанзия.

От друга страна, Пекин значително намали лихвите и изискванията за задължителните резерви на банките с цел да освободи ликвидност и да даде тласък на икономиката. Затова и първокласните градове са все още привлекателни за инвеститорите.

Завършването на все повече първокласни активи обаче се очаква да доведе до натиск върху наемите в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 06.09.22 г.
fallback