fallback

Търсенето на офис площи в Европа се ускорява през третото тримесечие

Най-силни ръстове на усвоените площи са отчетени в Лион и Барселона

17:18 | 05.11.15 г.

Търсенето на офис площи в Европа се ускорява през третото тримесечие на годината. Общият обем усвоени площи възлиза на малко над 3 млн. кв. м за периода юли-септември, което е почти колкото предишния пик за третото тримесечие, отчетен през 2007 г., сочат данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Усвоените площи отбелязват почти 30% ръст на годишна база. За цялата година общият обем на усвоените площи се очаква да достигне 11,5 млн. кв.м – 8% повече от 2014 г. За сравнение, рекорд е отчетен през 2007 г. – 13 млн. кв.м.

Консултантската компания отбелязва, че се възстановяват всички пазари на офиси в Европа, но с различни темпове. Най-силен ръст на наемната активност е отчетен в Лион – 2,5 пъти, следван от Барселона – също над 2 пъти. В Париж годишният ръст на усвояемостта достига почти 40 на сто през третото тримесечие и компенсира слабото начало на годината.

В Германия са регистрирани едни от най-силните резултати в Европа. В Берлин, Хамбург, Дюселдорф, Франкфурт и Мюнхен са усвоени общо почти 800 хил. кв. м офис площи – най-високото равнищe за трето тримесечие от третото тримесечие на 2006 г., отчита компанията.

В южноевропейските държави – Италия, Португалия и Испания, продължаващото възстановяване доведе до силен ръст на търсенето, който изпреварва предлагането.

В Лондон обаче активността на наемателите е по-слаба в сравнение с миналата година, макар че в исторически план остава с малко над 10 на сто повече спрямо средното равнище за последните 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
fallback