fallback

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай продължава да се забавя

Пазарът вероятно е достигнал дъното си, след като продажбите и цените се оттласнаха от дъното

09:28 | 19.10.15 г. 2

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай през първите девет месеца на годината продължава да се забавя въпреки подобрението при продажбите, съобщава Ройтерс.

Инвестициите в имоти - основен двигател на икономиката, са нараснали със само 2,6% през първите девет месеца на 2015 г. спрямо същия период на миналата година. Това е най-бавният темп на ръст от периода януари-февруари 2009 г., показват данните на националната статистика.

"Фактът, че инвестициите в недвижими имоти са слаби, ще попречи на икономическото възстановяване през последното тримесечие”, коментира Оливър Барън от изследователската компания NSBO в Пекин.

Докато продажбите на жилища и цените се подобряват в най-големите градове през последните месеци след серията правителствени мерки, в малките градове негативните тенденции се затвърждават, а непродадените, празни жилища имат огромен превес.

Новото строителство се свива с 12,6% за периода януари-септември. Спадът обаче се забавя – за първите осем месеца на годината той достигаше близо 17 на сто.

Отразявайки резкия спад на началното жилищно строителство, продажбите на строителни парцели са намалели с 35 на сто през първите девет месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Секторът на имотите е един от факторите за забавяне на китайската икономика, която се очаква да отчете най-бавния си ръст от 25 години насам. Все пак пазарът вероятно е достигнал дъното си, след като продажбите започнаха да се оттласват през последните месеци, както и средните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
fallback