fallback

Blackstone придобива фонд за инвестиции в биомедицински лаборатории

Компанията явно иска да се възползва от "горещия" фармацевтичен пазар

17:53 | 09.10.15 г.

Звеното за инвестиции в имоти на Blackstone се е съгласило да придобие BioMed Realty Trust – инвестиционен фонд, специализиран в лаборатории за биомедицински научни компании, за 8 млрд. долара, съобщава FT.

Инвеститорите в BioMed ще получат 23,75 долара за акция, което е с 24 на сто над цената на дяловете на компанията към 24 септември, когато се появиха първите публикации в медиите, че фондът е обявен за продажба, и с 10 на сто над цената на затваряне от тази сряда.

Сделката е поредната от вълната придобивания в сектора на имотите, която започна заедно с възстановяването на пазара.

Цените на акциите на публичните фондове за имоти междувременно паднаха със 7 на сто от април насам заради перспективата за увеличаването на лихвите в САЩ. Евентуален ръст на лихвите ще увеличи разходите по заемите на собствениците и ще направи облигациите по-атрактивни за инвеститорите.

Спадът на цените на акциите на фондовете за имоти привлича обаче доста инвеститори в имоти. „Това създава доста добри възможности за нас“, коментира Джон Грей, който оглавява подразделението за имоти на Blackstone.

Според консултантската компания Green Street Advisors цената на акциите на публичните фондове за имоти е с 15 на сто по-ниска в сравнение с това, което техните сгради биха донесли на свободния пазар. Това е и най-голямата разлика от пет години насам.

Това увеличава и вероятността от засилване на придобиванията в сектора на имотите и достигане на темповете от 2006 и 2007 г.

Blackstone е една от най-активните компании на пазара на имоти в последно време. През миналата година инвестициите в имоти са сформирали почти половината от доходите на компанията.

През миналия месец групата придоби хотелиерската компания Strategic Hotels за 6 млрд. долара, а през април – имотните активи на General Electric, като това се превърна и в една от най-големите сделки от финансовата криза насам.

Лабораториите на BioMed са концентрирани в клъстерите около големите университети, като висшите училища в Кеймбридж, Масачузетс и Сан Франциско. „Горещият“ фармацевтичен пазар даде тласък на търсенето на лабораторни пространства, от което Blackstone вероятно също иска да се възползва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
fallback