fallback

Ирландската държавна „лоша банка“ приключи най-голямата си продажба

NAMA продаде портфейл кредити за 1,85 млрд. евро на джойнт венчър на британската компания Hammerson Plc и Allianz Real Estate Germany GMBH

10:25 | 30.09.15 г.

Ирландската държавна „лоша банка“ приключи най-голямата си продажба, съобщава Ройтерс.

Националната агенция за управление на активи (NAMA) продаде портфейл кредити за 1,85 млрд. евро.

Агенцията беше основана през 2009 г., за да се справи с последиците от финансовата криза, като акумулира проблемни активи на банките за над 74 млрд. евро.

Продаденият портфейл, в който влизат и заеми, свързани с най-големия търговски център в Ирландия - Dundrum Town Center в южната част на Дъблин, е с балансова стойност приблизително 2,6 млрд. евро.

Отстъпката от 29% за заема, свързан с търговския център, е доста по-малка от очакваното, отбелязва информационната агенция. Повечето от продадените в Европа кредити, свързани с търговски имоти, се реализират на пазара с много по-големи отстъпки, особено ако обектите са в Ирландия, където цените на бизнес имотите се сринаха наполовина след спукването на имотния балон.

NAMA продаде портфейла на джойнт венчър на британската компания Hammerson Plc и Allianz Real Estate Germany GMBH.

Ирландската „лоша банка“ се възползва успешно от възхода на пазара на имоти в страната. Очаква се компанията да изплати 80 на сто от дълга си до края на годината – две години по-рано от предвиденото.

Към края на миналата година две трети от заемите, придобити от институцията, бяха свързани с имоти в Ирландия. Повечето от останалите активи са във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 05.09.22 г.
fallback