fallback

Цените на жилищата на Острова бият всички рекорди

Ако имотите в Лондон продължават да поскъпват със сегашните темпове, средната цена на жилище там ще удари 1 млн. паунда до края на 2020 г.

14:16 | 22.09.15 г. 5

Цените на жилищата във Великобритания са достигнали рекордно високи равнища през септември, което отразява продължаващия недостиг на имоти за продажба и засиленото търсене, особено от по-заможните купувачи, съобщава Bloomberg.

Ръстът се дължи основно на увеличението, отчетено в столицата на страната. Офертните цени на жилищата в Лондон са се увеличили с 2,2% спрямо август до средните малко над 620 хил. паунда, сочат данните на оператора на един от водещите сайтове за имоти Rightmove Plc.

В национален мащаб увеличението е от малко под процент до близо 295 хил. паунда – най-силният ръст от последните 13 години.

На годишна база офертните цени са се повишили с 9,5% в Лондон и с 6,4% в страната като цяло, според Rightmove.

Данните идват само няколко дни, след като премиерът Дейвид Камерън отговаря на въпросите на новия лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин за жилищната криза на Острова.

На срещата тази седмица се очаква централната банка на страната да направи преглед на потенциалните рискове за финансовата стабилност заради рекордно ниските лихви, които се отразяват и на жилищния пазар.

Ако цените на жилищата в Лондон продължават да растат със сегашните темпове, средната цена на жилище там ще удари 1 млн. паунда до края на 2020 г., прогнозира Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
fallback