fallback

Субсахарска Африка - новата апетитна хапка за инвеститорите в имоти

По-установените пазари в региона вече се насищат и доходността от инвестициите достига рекордно ниски стойности

12:54 | 14.09.15 г.

Безпрецедентната ликвидност на световните капиталови пазари насърчава инвеститорите да търсят нови пазари. Най-актуалният им пристан е Субсахарска Африка, пише онлайн изданието worldpropertyjournal.com, като се позовава на доклад на консултантската компания JLL.

Устойчивият икономически и демографски растеж в страните от Субсахарска Африка подпомага създаването на пазари, които генерират необходимост от значителни инвестиции в градска инфраструктура в региона. Търсенето на модерни офиси и търговски площи се засилва и навлиза в период на сериозно развитие, посочват експертите.

“Като “дом” на някои от най-бързо развиващите се икономики в света, с бързи темпове на урбанизация и процъфтяваща средна класа Субсахарска Африка вече е твърдо на радара на редица мултинационални корпорации, хотелски оператори и инвеститорски групи”, коментира Марк Братфорд от JLL.

Той пояснява, че инвестициите не са безрискови, но инвеститорите, които гледат в дългосрочен план, може и да бъдат щедро възнаградени.

По-установените пазари в региона вече се насищат и доходността от инвестициите достига рекордно ниски стойности. Затова и международните инвеститори са привлечени от другите растящи икономики в региона на фона на продължаващото подобряване на прозрачността и ликвидността на пазарите.

В топ пет на пазарите в Субсахарска Африка, които показват най-силно подобрение в прозрачността, попадат ЮАР, Замбия, Нигерия, Гана и Кения. В топ 10 на градовете в региона, които ще привличат по-голямата част от международните капитали, са Абуджа, Адис Абеба, Дар ес Салам, Кампала, Кигали, Лагос, Луанда, Лусака, Мапуто и Найроби.

Увеличават се новите фондове и платформи, създадени специално за да се съсредоточат върху пазара на имоти в Субсахарска Африка. Около една четвърт от капиталовите ангажименти са от източници в Северна Америка, а други 15-20% са от европейски източници.

Основните предизвикателства пред инвеститорите са недостигът на качествени активи, все още ниската прозрачност в сравнение с пазарите в развитите страни и други краткосрочни неясноти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
fallback