fallback

Цените на имотите в Сингапур продължават да се понижават

Намалението на покупко-продажбите оказва натиск и на пазара на наеми

13:20 | 07.09.15 г.

Цените на имотите в Сингапур продължават да се понижават. Годишният спад през първото тримесечие достига почти 3,8%, а коригиран с инфлацията – малко под 3,5%, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Намалението се обяснява с правителствената политика. Преди и след световната финансова криза пазарът на имоти в Сингапур отчете серия от рекорди, а само за една година – от второто тримесечие на 2009 г. до края на второто тримесечие на 2010 г., цените се увеличиха с над 38%.

Оттогава местните власти се опитват да обуздаят ръста на пазара, за да се запази достъпността на жилищата.

През октомври 2012 г. местното правителство ограничи срока на ипотеките до максимум 35 години, както и максималния дял на външното финансиране на сделката до 60% от стойността ѝ.

Последва въвеждането на още девет кръга от разнообразни мерки за „охлаждане“ на пазара на жилища, включително увеличаване на гербовия налог, плащан при препродажба на имот от една до четири години след неговото закупуване.

В резултат на предприетите мерки сделките с имоти в Сингапур са намалели с над 23 на сто само за година.

Според анализатори след няколко поредни тримесечия на спад ценовите равнища в Сингапур са достигнали нивата, които биха върнали купувачите обратно на пазара.

Отслабеното търсене на жилища за продажба се отразява и на пазара на наеми. Непродадените нови имоти се конкурират със съществуващите жилища, отдавани под наем, за ограничен брой наематели.

Най-силен спад записват наемите в централните райони – почти 5 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 13.09.22 г.
fallback