fallback

Летището London City е обявено за продажба

Американският собственик на летището иска да осребри нарастващото търсене на бизнес пътувания по въздух след кризата

09:04 | 06.08.15 г. 1

Летището London City Airport в Лондон – любимото летище на изпълнителните директори, е обявено за продажба, съобщава Financial Times.

Global Infrastructure Partners – американският фонд, собственик на летището, иска да осребри нарастващото търсене на пътувания по въздух след кризата, отбелязва изданието.

Фондът придоби летище City през 2006 г. Компанията притежава дялове и в летище Gatwick край Лондон, както и от летището край Единбург.

Групата съобщи, че е в процес на избор на съветник по продажбата на бизнес летището. Според запознати източници Global Infrastructure Partners може да получи около 2 млрд. паунда за съоръжението.

Летище City се намира на само няколко километра разстояние от основния бизнес район на британската столица и е още по-близо до Канари Уорф – една от сравнително по-новите бизнес зони в града, които набира популярност сред наемателите. То се превърна в едно от любимите летища за бизнес пътувания – две трети от пътниците, преминали през летището, пътуват по работа.

Летището е символ на статута на Лондон като глобален бизнес център. За последното десетилетие броят на обслужените пасажери се е удвоил от 2 млн. души през 2005 г. до 4 млн. души през тази година.

Летището има и сектор за частни самолети, като пасажерите преминават за изключително малко време.

Цената на летището обаче може и да бъде намалена заради споровете с кмета Борис Джонсън за разширяването му. Местната администрация на района даде разрешително за строителство на стойност 200 млн. паунда, което беше блокирано от Джонсън заради опасения за шума. Собствениците на летището обжалват кметското решение и се очаква резултатите от делото да станат ясни догодина.

Ако съдът отмени решението на Джонсън, летището ще може да разшири терминала, да изгради нова стоянка за таксита, както и да подобри терминала за пристигащите. Това ще отвори летището и към нови дестинации в Близкия изток, Русия, Северна Африка и Западния бряг на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 08.09.22 г.
fallback