fallback

Цените на имотите в Гърция може да паднат с 18% до 2017 г.

Ако прогнозата се потвърди, общото поевтиняване на имотите в страната ще достигне 60%

11:33 | 24.07.15 г.

Пазарът на имоти в Гърция се очаква да навлезе в нов цикъл на спад в резултат на засиления натиск върху икономиката, пише онлайн изданието на гръцкия в. "Катимерини", като се позовава на прогнози на оценителската компания GLP Values.

Компанията прогнозира, че през следващите две или три години цените на имотите в страната може да спаднат с около 18%.

Ако прогнозата се потвърди, общият спад на цените на имотите в страната ще достигне 60%, заедно със спада от последните години, коментира Тасос Цомбанидис от GLP Values.

Компанията отчита застой при сделките на имоти през първото полугодие.

Същевременно компанията изразява опасенията си заради новото законодателство за възбраните на имоти и принудителните продажби. Към момента търговете за принудителна продажба на имоти се осъществяват при цена, която се определя на база на оценката на имота за данъчни цели. В бъдеще обаче ще се ползват пазарните цени, които заради спадовете през последните години са много по-ниски от другите оценки.

Промените целят да решат проблемите от последните години, заради които повечето от имотите на публична продан в крайна сметка не намират купувач.

Мерките обаче се очаква да подобрят събираемостта на банките, които са буквално задръстени от проблемни ипотеки.

Все пак правителството в Атина обеща, че ще защити основното жилище на собствениците на имоти с дългове. Асоциацията на банките също потвърди, че няма да отнема основното жилище на длъжници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
fallback