fallback

Цените на жилищата в САЩ надминаха рекорда от 2006 г. през юни

Продажбите на стари жилища продължават да се увеличават, а цените се подкрепят от недостатъчното предлагане

10:04 | 23.07.15 г. 1

Цените на старите жилища в САЩ са достигнали нови рекордни стойности през юни, според данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Продажбите на съществуващи жилища също са се увеличили през миналия месец, а заради засиленото търсене и недостатъчното предлагане ръстът на цените се ускорява.

Продажбите на стари жилища, включително на еднофамилни къщи, градски жилища и т.н., са нараснали с 3,2% до 5,49 млн. жилищни единици на годишна база през юни спрямо май, сочат данните на организацията. Ръстът на годишна база достига 9,6%.

Темпът на ръст на продажбите е най-бърз от февруари 2007 г., отчитат брокерите.

Средната цена на съществуващите жилища в САЩ е била 236 400 долара през юни, което е с 6,5% повече от юни 2014 г. и е над пика, достигнат в средата на 2006 г. – 230 400 долара.

Общият запас от стари жилища на пазара през юни се е увеличил с 0,9% спрямо май и с 0,4% на годишна база до 2,3 млн. жилищни единици. Ако темповете на продажбите се задържат на достигнатите нива, запасите могат да бъдат реализирани на пазара за 5 месеца.

За четвърти пореден месец делът на купувачите на първи дом се задържа над 30 на сто от общия брой на купувачите на имоти в САЩ. Времето, за което имотите престояват на пазара, е намаляло до 34 дни през юни от 40 дни през май, сочат още данните.

Статистиката показва още, че ръстът на продажбите на апартаменти в многофамилни жилищни сгради в САЩ продължава да изпреварва продажбите на еднофамилни къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:34 | 01.09.22 г.
fallback