fallback

Пазарът на хотели в Европа привлича все по-големи инвестиции

Основен двигател на ръста е пазарът във Великобритания

09:31 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Годината се очертава да бъде доста успешна за хотелиерския пазар в Европа, Близкия Изток и Азия, според консултантската компания JLL, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите през първото полугодие е с 85% по-висок спрямо първата половина на миналата година, като достига 13,2 млрд. евро.

Основен двигател на този ръст е пазарът на хотели във Великобритания, който се очертава като регионален лидер с привлечени около 50 на сто от общия обем на инвестициите в региона. Обемът на сделките с хотели в страната се е увеличил над 2,5 пъти за година през първото шестмесечие, сочат данните на консултантите.

Обемът на инвестициите в Германия отчита ръст от 60 на сто прямо първата половина на 2014 г., достигайки 1,4 млрд. евро в края на юни.

През първата половина на годината са сключени сделки за значителен брой активи – и отделни хотели, и портфейли от хотели. Най-голямата сделка е продажбата на 18 хотела на френската верига Accor в Германия на Event Hotel Group.

Фондовете за частен капитал и инвестиционните фондове, особено тези от САЩ, продължават да са най-активни на европейския пазар на хотели.

Най-атрактивни за американските инвеститори са регионалните хотели във Великобритания. Американци са осъществили 57 на сто (1,1 млрд. евро) от общия обем на инвестициите в портфейли от хотели в регионалните центрове на Острова, сочат още данните.

Lonestar е най-активният американски инвеститор на британския пазар. Компанията е придобила над 13 хил. стаи в Лондон и други регионални центрове на Острова за над 1,7 млрд. евро през полугодието.

Пазарът на хотели в Европа, Близкия Изток и Азия се радва и на все по-големи обеми китайски капитали. Бюрокрацията в Китай преди спъваше процеса, но новите правила на Пекин промениха правилата на играта като цяло, коментира Кристоф Херле от JLL.

Кризата в Гърция не се очаква да има съществено въздействие върху индустрията, тъй като туризмът е водещата индустрия за страната и източник на нарастващи приходи. Южната ни съседка освен това е все по-привлекателна и за опортюнистичните инвеститори заради перспективите за още по-силен ръст на туристическата индустрия след постигане на споразумение с кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:27 | 31.08.22 г.
fallback