fallback

Институционалните инвеститори залагат на имотите

През последните две години недвижимите имоти са станали най-желания клас активи и са една трета от активите на институционалните инвеститори

10:13 | 16.07.15 г.

Имотите представляват една трета от активите на институционалните инвеститори, съобщава FT, като се позовава на данни на консултантската компания Towers Watson.

През последните две години недвижимите имоти са станали най-желания клас активи от институционалните инвеститори. Пенсионни фондове, застрахователи, държавни инвестиционни фондове, фондове за частен капитал и т.н. са инвестирали в сектора на имотите суми, съпоставими с инвестициите преди световната финансова криза, допълва изданието.

Обикновено големите институционални инвеститори се насочват към по-нискорискови опции на пазара на имоти – към първокласните активи на зрелите пазари.

Инвеститорите, които търсят повече риск обаче, се насочват към алтернативните сегменти от пазара на имоти, които обещават и по-висока доходност – като студентски общежития, имоти в сферата на здравеопазването и други.

Интересът към жилищата за настаняване на студенти се движи основно от богатството, идващо от развиващите се пазари. В сравнение с офисите – едни от най-предпочитаните активи от инвеститорите, ръстовете на наемите на студентските общежития са впечатляващи. Същевременно студентите от развиващите се държави са склонни да платят повече, но да учат в добрите университети на запад.

Все повече нараства и интересът към съвместните инвестиции, съвместните предприятия и преките сделки заради контрола, който получават инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:01 | 13.09.22 г.
fallback