fallback

Глобалният пазар на имоти продължава да върви нагоре

През миналата година инвестициите достигат 771 млрд. долара, а общият пазар се оценява на 13,6 трлн. долара

15:55 | 16.06.15 г.

Общата стойност на пазара на имоти в глобален мащаб е достигнала 13,6 трлн. долара през 2014 г., което е с 4 на сто повече спрямо 2013 г., сочат данни на консултантската компания DTZ, цитирани от Financial Times.

През миналата година обемът на инвестициите в имоти в световен план е достигнал 771 млрд. долара – на крачка от рекордно високото равнище, постигнато преди финансовата криза.

Инвеститорите, които разполагат с пари в брой и търсят доходност в среда с ниски лихви, са били основният двигател на пазара през миналата година. Засилена е и активността на непубличните фондове.

Същевременно задлъжнялостта, свързана със сектора на имотите, е продължила да намалява и през миналата година. Кредиторите са продължили да свиват експозициите си към сектора.

„Доходността от първокласните имоти в много от градовете се понижи близо до нивата, на които беше от 2007 г., но заради рекордно ниските лихви те все още са атрактивна инвестиция“, коментира Найджъл Олмънд от DTZ.

Напливът на инвеститори на някои пазари на имоти сигнализира за „прегряването“ им, предупреждава консултантската компания. Според две трети от инвеститорите, анкетирани от консултантите, прекомерният капитал е основен риск за пазарите на имоти, тъй като се разпада връзката между цените на активите и икономическите фундаменти.

„Пазарите се изправят пред риска от увеличаване на лихвите, което ще намали и атрактивността на имотите“, допълва Олмънд. Според него увеличаването на лихвените проценти може да „замрази“ инвестициите и да обърне потока от капитали.

Компанията предупреждава, че някои пазари са в риск от „прегряване“. Най-сериозни са опасенията за балон на развиващите се пазари, след като цените и доходността от инвесттициите достигнаха предишните рекорди отпреди кризата.

От развитите пазари въпросителни повдига ситуацията в Лондон – най-предпочитаната дестинация от инвеститорите в имоти през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 12.09.22 г.
fallback