fallback

Цените пречат на възстановяването на пазара на луксозни имоти на Острова

Собственици на престижни имоти дори вдигат исканите цени след изборите

17:45 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Очакваното възстановяване на пазара на луксозни имоти във Великобритания така и не се материализира след изборите, пише Bloomberg. Проблемът – купувачите отказват да приемат рекордно високите цени на първокласните имоти.

След като Дейвид Камерън спечели парламентарния вот на Острова, продавачите решиха да се придържат към по-високите офертни цени заради избледняването на перспективата за налагане на данъка „имение“.

Купувачите обаче се обезкуражават заради цените, както и увеличението на данъците върху имотите. Същевременно след изборите някои собственици дори са увеличили исканите от тях цени, което е отблъснало още повече купувачите.

За трите седмици след вота на Острова в най-луксозните квартали на Лондон са продадени само 79 жилища. За сравнение, по същото време на предходните две години продажбите достигат съответно 146 и 120.

Покупката на престижно жилище във Великобритания става все по-неатрактивна като инвестиция, след като правителството на няколко пъти увеличи данъците и таксите, включително и гербовия налог, който се плаща при трансакциите.

През 2007 г. например при покупка на имот на стойност 4 млн. паунда разходите са достигали малко под 162 хил. паунда, а в момента са почти пет пъти по-високи. Това се отразява и на цените в най-престижните райони на Лондон, които продължават плавно да се понижават, според консултантската компания Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 28.08.22 г.
fallback