fallback

Продажбите на жилища в основните градове в Китай се оживяват през май

Цените на имотите в страната отбелязват първия си ръст от 14 месеца през май, отчита консултантска компания

10:43 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на жилища в основните градове в Китай се оживяват през май, сочат данните на China Real Estate Index System's (CREIS), цитирани от Ройтерс.

През миналия месец продажбите, измерени през изтъргуваната жилищна площ, са скочили с 37,4% на годишна база във водещите 36 града на страната, след като през април продадените площи се увеличиха с почти 22 на сто.

За месеца продадените жилищни площи са се увеличили с 14,7 на сто, след като през април спрямо март отбелязаха ръст от 11,4%.

Същевременно рейтинговата агенция Moody's промени перспективата пред сектора на имотите в Китай от „негативна“ на „стабилна“. Агенцията се позовава на промените в регулаторните и парични политики, които китайското правителство предприе през последните месеци на централно равнище.

През май Пекин реши да понижи лихвите за трети път през последните шест месеца, за да намали разходите на кредитополучателите. Преди това властите облекчиха и условията за покупка на втори дом.

В отделен доклад на консултантската компания се посочва, че през май цените на жилищата в 288 града в Китай са отбелязали минимално повишение от 0,05% спрямо април, което обаче е първото от 14 месеца. В най-големите градове ръстът достига 2,2% за месеца.

В сравнение с май миналата година обаче цените на жилищата в Китай са се понижили с 1,6%.

Правителството се очаква да оповести данните за продажбите и инвестициите в сектора на имотите на 11 юни, а за цените – на 18 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 01.09.22 г.
fallback