fallback

Цените на новите жилища в Китай са се понижили за осми пореден месец през април

Пазарът дава сигнали, че започва да се стабилизира, но възстановяването ще отнеме време заради огромния обем непродадени жилища

11:59 | 18.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на новите жилища в Китай са се понижили за осми пореден месец през април на годишна база, съобщава Ройтерс. Спрямо март обаче цените са останали стабилни, което е още един знак на надежда, че пазарът на имоти в страната започва да се стабилизира, допълва информационната агенция.

Анализатори обаче предупреждават, че възстановяването на пазара ще отнеме време заради огромния обем непродадени жилища. Същевременно секторът на имотите и строителството остава най-сериозният източник на рискове пред втората най-голяма икономика в света, допълва агенцията.

Очакванията са, че ситуацията на пазара на имоти ще накара политиците в Китай да пристъпят към нови намаления на лихвите и други стимули, за да насърчат икономическата активност.

Средната цена на новите жилища в 70-те основни града в Китай се е понижила с 6,1% през април на годишна база. Същият спад беше отчетен и през март, сочат изчисления на Ройтерс на базата на официалните данни на правителството на страната.

В Пекин е отчетен дори лек ръст на цените, макар и съвсем скромен, за втори пореден месец. В Шанхай е регистрирано увеличение за първи път от 12 месеца, отчита информационната агенция.

Цените на новите жилища в редица по-малки градове обаче продължават да се понижават.

Очакванията са продажбите на жилища да започнат да се съживяват по-отчетливо през втората половина на тази година. Инвестициите в сектора на строителството и имотите обаче едва ли ще се върнат към растеж през тази година. Това поставя под риск и целта за 7 на сто икономически растеж на икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
fallback