fallback

Собствениците на луксозни имоти на Острова си отдъхват

"Данъкът имение", предлаган от лейбъристите, едва ли ще бъде въведен, макар и да има перспектива за други данъци, свързани с най-горния сегмент от пазара

15:15 | 11.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Собствениците на имоти във Великобритания си поотдъхнаха след победата на консерваторите на изборите заради дискусиите около въвеждането на извънреден данък за луксозните недвижимости, пише FT.

Поне засега по-заможните собственици не трябва да се тревожат за плановете на лейбъристите да въведат т.нар. „данък имение“ (за имоти на стойност над 2 млн. паунда), както и по-строги регулации за сектора на имотите, отдавани под наем.

Брокери на имоти, особено в Лондон, вече съобщават, че отново се засилва интересът на по-заможните купувачи и продавачи към пазара на имоти, който беше затихнал непосредствено преди вота. Очаква се и ускоряване на ръста на цените на жилищата, най-вече в столицата на страната, където цените на най-луксозните жилища падаха през последните месеци заради очакваните избори.

Цените на най-скъпите домове в Лондон биха могли да се възстановят с 20 на сто през тази година, прогнозират от консултантската компания Douglas & Gordon.

Все пак повод за еуфория няма предвид бъдещия риск за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) – т.нар. Brexit, както и предстоящите пенсионни реформи.

Очакванията са двама от най-опитните министри по пенсионните въпроси – Стив Уеб и Грег МакКлаймът, да изгубят постовете си, а надпартиен министър да се нагърби с провеждането на необходимите реформи.

И въпреки, че богатите собственици избегнаха рекордно високия данък за луксозните имоти, предлаган от лейбъристите, има известна вероятност подобни налози, макар и по-малки, да бъдат прокарани под някаква форма от новия парламент. Възможни са и увеличения на други данъци заради ангажимента на партиите да увеличат събираемостта и постъпленията от данъчните приходи, отбелязва изданието.

Предизборните обещания на Дейвид Камерън предвиждат да не се увеличават данъците върху доходите, осигуровките и ДДС. Основно препоръките на данъчните експерти към правителството са свързани с отстъпките, които получават предприемачите при продажбата на бизнеси от данъка върху капиталовата печалба.

Възможно е и да се ограничат данъчните облекчения от капиталовата печалба при продажбата на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback