fallback

Freddie Mac продава проблемни ипотечни кредити за над 1 млрд. долара

Търсенето се ускорява заради възстановяването на пазара на имоти в САЩ

13:05 | 23.03.15 г. 1

Американската ипотечна агенция Freddie Mac продава проблемни ипотечни кредити за над 1 млрд. долара – най-голямата продажба на дълг, осъщесвявана досега от институцията, съобщава Bloomberg.

Потенциалните купувачи ще наддават за три портфейла за около съответно 660 млн. долара, 249 млн. долара и 125 млн. долара, според консултантската компания Mission Capital Advisors.

Домовете, свързани със заемите от най-малкия портфейл, се намират в Ню Йорк, а останалите са разпръснати из цялата страна.

Оферти ще се приемат до 24-ти март.

Freddie Mac ускорява продажбата на проблемни кредити на фона на ускоряващото се търсене, след като компаниите от Wall Street започнаха да се интересуват повече от този тип активи заради възстановяването на пазара на имоти.

Ръстът на цените на имотите доведе и до подобряване на офертите на купувачите на проблемни ипотечни кредити. Това накара основните продавачи, сред които са и водещите банки в САЩ Bank of America Corp., JPMorgan Chase & Co. и Citigroup Inc., да ускорят продажбите.

Банките в страната и Департаментът за жилищата и градското развитие са най-активните продавачи на проблемни ипотеки.

Федералната агенция за жилищно финансиране в САЩ, която регулира ипотечните агенции Freddie Mac и Fannie Mae, изисква от финансовите институции да прочистят балансите си от кредитите с най-големи забавяния на плащанията. Този месец агенцията публикува и нови правила за продажбата на проблемните имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
fallback