fallback

Великобритания създава специална агенция за управление на държавните имоти

Лондон планира да продава сгради и да премества чиновници в предградията

09:45 | 19.03.15 г.

Британското правителство планира да създаде агенция под шапката на финансовото министерство, която ще управлява държавните имоти, съобщава Financial Times.

Новата агенция ще е собственик на сградите, в които се помещават държавните служби,  ще събира наеми и ще може и да продава имоти, обясни финансовият министър Джордж Осбърн.

Според Осбърн новата агенция ще подобри управлението на държавното имущество, а службите ще оптимизират пространствата, от които се нуждаят.

Още миналия месец от кабинета на Осбърн обявиха, че има идея за продажбата на редица исторически сгради на частни инвеститори, които в момента се обитават от администрацията. Чиновниците пък се планира да бъдат преместени в предградията на Лондон.

Досега Великобритания е набрала над 1,4 млрд. паунда от продажбата на държавни имоти и е спестила около 625 млн. лири годишно от разходи за управление на недвижимостите, изчисляват от финансовото министерство.

Очакванията са, че до 2020 г. страната би могла да набере около 6 млрд. паунда от продажбата на сгради.

Новата агенция няма да притежава единствено военните имоти и имотите в чужбина, които са собственост на външното министерство. То запазва контрола си върху дипломатическите мисии, но ще трябва да изготвя годишен бюджет за управлението на сградите при пазарни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 26.08.22 г.
fallback