fallback

Силен ръст на броя на новостроящите се небостъргачи в Лондон

Експерти се опасяват, че високото строителство заплашва архитектурното наследство на града

08:42 | 17.03.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Броят на небостъргачите, които се строят в Лондон, се е увеличил с над 50 на сто през последната година, подхранвайки опасенията, че промяната в силуета на града заплашва архитектурното му наследство, пише Financial Times.

Строителите изразяват предпочитание към високите сгради. През последната година е започнало строителството на 70 нови небостъргача, според лондонския мозъчен тръст New London Architecture и консултантската компания GL Hearn. В строеж са почти 15 хил. луксозни жилища в небостъргачи.

Четири от всеки пет небостъргача в процес на строителство са жилищни, показват резултатите от изследването. Много от тези апартаменти са своеобразни убежища за чужди инвеститори и е вероятно да останат празни за дълго време.

Данните показват още, че в столицата на Великобритания са построени луксозни жилища, достатъчни за 14 години напред, въпреки свиващото се търсене.

През последната година най-горният сегмент от жилищния пазар на Острова започна осезаемо да се забавя заради серията данъчни промени, които касаят чуждите купувачи на имоти. Много от желаещите да инвестират в луксозен имот в страната чакат резултатите от изборите през май заради перспективата за въвеждането на т.нар. данък „имение“.

Същевременно експерти по планирането се опасяват, че издигането на толкова много небостъргачи ще намали стойността на града като място за туризъм. Кабинетът на кмета пък работи усилено, за да намери най-подходящите терени за строителството на високи сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 27.08.22 г.
fallback