fallback

Възраждат се опасенията за нов балон на пазара на имоти в Европа

Излишният капитал създава дисфункционален пазар, според експерт

11:51 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Страховете на инвеститорите за нов балон на пазара на имоти в Европа се възраждат на фона на опасенията относно това колко дълго ще трае настоящият инвестиционен подем, пише Financial Times.

След няколко години на стагнация секторът на имотите в Европа преживя рязък обрат. През 2014 г активността на 15-те най-големи пазара в Европа скочи с 36% до 200 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Savills. Най-голям растеж е отчетен на най-рисковите периферни пазари на Стария континент – Испания и Ирландия, допълват експертите.

Цените на активите са нараснали с от 5 до 20% само през последните три месеца, в зависимост от специфичния пазар, допълва Пиер Шерки, който оглавява алтернативни активи и имоти на звеното за управление на активи на Deutsche Bank.

Засилването на активността беше особено видима на изложението Mipim. Инвеститорите обаче изразяват загрижеността си от насочването на толкова капитали към сектора.

„Имаше такава еуфория през миналата година, затова се надявам инвестиционният цикъл да не избърза прекалено, но май точно това се случва“, коментира Ерик Адлър, главен изпълнителен директор на базирания в САЩ фонд Pramerica Real Estate Investors.

„Изумителна е скоростта на капиталовите потоци. Точно както водата бързо залива всяко празно пространство“, допълва той.

Настроенията на пазара, описани от Адлър, напълно съвпадат с резултатите от годишното проучване за намеренията на инвеститорите, публикувано по-рано тази година. Резултатите сочат, че за първи път от финансовата криза инвеститорите в имоти се опасяват, че вероятно се надува нов балон в сектора.

Джон Форестър от DTZ коментира, че „излишният капитал създава дисфункционален пазар“. „Всеки, който купи сграда в началото на годината, може да я продаде още в края на същата година с печалба“, допълва той. В най-популярните райони, където се намират и най-качествените активи, пазарът е като „котел с капак, който ври ли, ври“, казва още Форестър.

Според Джеф Джейкъбсън от LaSalle Investment Management прогнозирането на края на имотния цикъл е почти невъзможно. Сега обаче, според него, инвеститорите се изправят пред „дилемата на фонд мениджъра“. „Най-доброто време да набереш пари е и най-предизвикателното време за инвестирането им“, допълва той.

LaSalle набра почти 9 млрд. долара през 2014 г., които да инвестира – най-голямата сума, която кампанията е успявала да събере поне от десетилетие насам.

Въпреки нарастващите страхове обаче, бумът на пазара на имоти в Европа вероятно ще продължи заради програмата на Европейската централна банка за количествени улеснения, отслабеното евро и ниските лихви. По всеобщи оценки тези настроения ще се задържат за около 2 до 5 години.

Очаква се към пазара да се насочат и по-големи обеми от дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
fallback