fallback

Все по-голям поток азиатски капитали се насочва към имотния пазар в Европа

Към 2019 г. се очаква обемът на азиатските инвестиции в имотния сектор почти да се удвои спрямо инвестициите от тази година, според консултантска компания

13:42 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор

През тази година се очаква азиатските инвестиции на пазара на имоти в Европа да нараснат с 44% до 14 млрд. евро. До 2019 г. обемът на инвестициите в сектора от Азия почти ще се удвои, като ще нарасне до над 25 млрд. евро, прогнозира консултантската компания Catella Research, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Очаква се към 2019 г. делът на азиатския капитал от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа да достигне около 10 на сто.

Азиатските инвеститори в европейските държави засилват конкуренцията основно за най-качествените имоти на първокласните локации, посочват консултантите. Същевременно се очаква китайските капитали да се насочат и към други локации извън Великобритания.

Лондон все пак се очаква да остане най-желаната дестинация от азиатските инвеститори. През миналата година 14 на сто от азиатските капитали са се насочили към пазара на имоти в Белгия, 6% - към Германия, 3% - към Испания, и 2,5% - към Франция.

За момента най-големите играчи на пазара са държавните инвестиционни фондове от Азия и застрахователни компании от Сингапур, Малайзия и Южна Корея. До 2019 г. обаче лидерската позиция ще е за китайските пенсионни фондове, които получиха правото да инвестират и извън родината. Това означава, че концентрацията на институционален капитал ще е определяща за пазара на бизнес имоти в Европа за дълъг период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 23.08.22 г.
fallback