fallback

Кралят на Саудитска Арабия смени жилищния министър

Правителството на страната се опитва да се справи с недостига на жилища

10:56 | 13.03.15 г.

Новият крал на Саудитска Арабия Салман смени жилищния министър само ден, след като обеща да ускори усилията за справянето с недостига на жилища в първото му обръщение към нацията, след като официално стана монарх в края на януари, съобщава Ройтерс.

Новият министър е Есам бин Сайед, пише в кралски декрет.

Недостигът на достъпни жилища предизвиква гнева на саудитците, а жилищната политика се превърна в основен приоритет за правителството, заедно с борбата с безработицата и корупцията, отбелязва информационната агенция.

В зората на Арабската пролет през 2011 г. предишният крал Абдула успокои духовете в страната с щедър пакет помощи. Той даде и обещание да бъдат построени 500 хил. нови жилища. Досега обаче са довършени едва няколко хиляди от тях, а основната причина за забавянето на строителството са бюрократичните спънки.

Саудитска Арабия наскоро въведе и ново законодателство за ипотечното кредитиране, с което цели да подобри регулаторната среда за банките и да улесни достъпа на купувачите на имоти до кредитен ресурс.

Правителството на страната се опитва и да преодолее недостига на земя за строителство в градовете. Повечето собственици предпочитат да държат земята си и да реализират от нея спекулативна печалба, отколкото да я освободят за строителство на жилища.

През януари се появиха медийни публикации, според които Саудитска Арабия се готви да въведе специален данък за незастроените парцели. Информацията обаче още не е потвърдена официално.

През миналата година около 600 хил. саудитци са се класирали за жилищни помощи по държавната схема за субсидирани кредити за собствен дом или за покупка на земя за строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:10 | 27.08.22 г.
fallback