fallback

Германските отворени фондове са продали имоти за 3,3 млрд. евро през 2014 г.

Средната отстъпка, която са направили фондовете, е 20%

11:21 | 11.03.15 г.

Германските отворени фондове в процес на ликвидация са взели насериозно правителствената заповед да продават имоти, пише Bloomberg.

През миналата година фондовете са продали активи от сектора на имотите на стойност 3,3 млрд. евро при средна отстъпка от 20%, сочат данни на консултантската компания DTZ. Най-големи отстъпки са направени за активи в Скандинавския регион и Централна и Източна Европа, както и от фондовете, които са бързали да осъществят процеса по ликвидация до края на 2014 г.

Отворените фондове в Германия бяха принудени да пристъпят към ликвидация, след като не успяха да посрещнат исканията за обратно изкупуване. Кредитната криза изложи на прицел един недостатък на функционирането им: инвеститорите могат да си оттеглят парите веднага, но мениджърите управляват активи, продажбата на които отнема месеци.

Германските отворени фондове притежават имотни активи за 81 млрд. евро. Почти 13 млрд. евро от тях трябва да бъдат продадени до 2017 г. Повечето от имотите, които още не са продадени, се намират в Германия, Белгия, Холандия, Люксембург и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:51 | 03.09.22 г.
fallback