fallback

Експерти препоръчват застрояване на зелени зони в Лондон

Терени от т. нар. "зелен пояс" на града биха могли да се използват за облекчаване на недостига на жилища

15:46 | 24.02.15 г. 1

Местните власти в Лондон трябва да преразгледат правилата за т. нар. “зелен пояс” около града и да използват някои от зелените терени, за да облекчат недостига на жилища в града. Това препоръчват лобистката група London First, консултанти по планиране и проектиране и  London School of Economics в нов доклад, цитиран от Financial Times.

В доклада се посочва, че старите промишлени зони са най-предпочитани за ново жилищно строителство, но много от тези терени нямат връзка с транспортната мрежа и изграждането на нови комплекси върху тях излиза доста скъпо.

Около 50 хил. нови жилища годишно са необходими на столицата на Великобритания, за да отговори градът на нарастващото търсене. В момента обитателите на града са около 8,6 млн. души. През миналата година обаче са били построени по-малко от 20 хил. нови домове.

За момента кметът на града Борис Джонсън изключва строителство на жилища в “зеления колан” поне до 2025 г. и разчита на старите промишлени зони.

Миналата седмица финансовият министър на Великобритания Джордж Осбърн си постави за цел да бъдат изградени 400 хил. нови жилища в Лондон до 2025 г.

“Зеленият колан” на Лондон се изчислява на около 35 хил. хектара. Около една четвърт от тези площи са публично достъпни, а останалите са или защитени територии, или се ползват за земеделски нужди. Процесът по обособяването на “зеления пояс” е започнал през 1938 г.

В доклада не се посочват конкретни локации, които биха могли да бъдат застроени. Посочва се обаче, че 42% от земята в “зеления пояс” не е нито паркова площ, нито е достъпна, нито представлява защитени площи.

В доклада се представя и доста изненадваща статистика, която опровергава статута на Лондон като “бетонен рай”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 04.09.22 г.
fallback