fallback

Пазарът на жилища в централен Лондон чака вотa през май

Динамиката на пазара ще зависи от новата власт - дали правителството ще е консервативно, или ще се стигнe до коалиция

09:02 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Настроенията на участниците на пазара на жилища в централен Лондон вероятно ще останат потиснати поне до изборите през май, пише онлайн изданието propertywire.com.

Несигурността около евентуалното въвеждане на данък за луксозните имоти, повишаването на лихвите и въвеждането на данък върху капиталовите печалби на чуждестранните собственици на жилища допринасят за общата ситуация на пазара.

Очаква се, че пазарът ще се затегне още повече заради ипотечната директива на Европейския съюз (ЕС), която трябва да бъде приложена до 2016 г., както и заради новите изисквания към финансовите институции съгласно Базелското споразумение. Така кредиторите ще станат още по-предпазливи.

Цените на имотите вероятно ще останат относително по-чувствителни в краткосрочен план след преразглеждането на държавните такси и евентуалното въвеждане на данък “имение”. Очаква се и ръст на инфлацията във Великобритания заради сравнително по-бързия растеж на икономиката в сравнение с икономиката на ЕС като цяло, макар че това зависи силно и от цените на петрола и разходите на домакинствата.

Ако след изборите на Острова дойде консервативно правителство, очакванията са цените на имотите в централен Лондон да започнат да нарастват. Всякакви други комбинации във властта вероятно ще доведат до забавяне и при ръста на цените, и при сделките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
fallback