fallback

Ново сливане се задава на германския жилищен пазар

Deutsche Wohnen купува Conwert за 980 млн. евро в опита си да догони лидера на пазара - Deutsche Annington Immobilien SE

09:57 | 16.02.15 г.

Deutsche Wohnen AG, вторият по големина собственик на жилища в Германия, планира да отправи оферта за придобиване към австрийската компания Conwert Immobilien Invest SE, съобщава Bloomberg.

Германският гигант оценява австрийската група на около 980 млн. евро, допълва информационната агенция.

Deutsche Wohnen ще предложи 11,50 евро за акция в брой, обяви базираната в Берлин компания. Това е с 4,8% повече спрямо цената на затваряне от петък (10,97 евро).

“След няколко трудни години Conwert се изправя пред големи предизвикателства. Искаме да бъдем силен партньор и да реорганизираме компанията финансово и оперативно”, коментира главният изпълнителен директор на Deutsche Wohnen Михаел Зан в изявлението.

Големите собственици на жилища в Германия – държава, съставена предимно от наематели, преминаха през вихрушка от сливания и придобивания заради стремежите си да разширяват пазарния си дял на фона на нарастващите наеми и ниските лихвени проценти.

Инвеститорите купиха портфейли на стойност приблизително 13 млрд. евро през миналата година, сочат данни на Jones Lang LaSalle Inc. Това е втората най-висока стойност на сделките с имоти в историята на Германия след 2013 г., когато на жилищния пазар бяха инвестирани 15,8 млрд. евро.

Офертата на Deutsche Wohnen ще обхване и конвертируемите облигации на Conwert, както и акциите на ECO Business-Immobilien AG, които Conwert не притежава. След приключването на сделката Deutsche Wohnen ще продаде ECO, тъй като дружеството не се вписва в стратегията на германската компания.

Най-големият акционер в Conwert - Haselsteiner Familien-Privatstiftung, планира да продаде 19% от акциите на Conwert, каато ще остане с 5,1%. Фамилията Елердинг възнамеряват да се разделят с целия си дял в компанията – 6,6%.

Сделката ще бъде финансирана с краткосрочен заем от 900 млн. евро, който ще бъде изплатен по-късно тази година.

Deutsche Wohnen през миналата година купи GSW Immobilien и сега притежава 146 800 апартамента в Германия. След сделката с Conwert компанията ще добави още 25 660 апартамента, което ще намали разликата с Deutsche Annington Immobilien SE – най-големият собственик на жилища в страната, който притежава 184 хил. жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
fallback