fallback

Бизнес имотите в Европа стават все по-атрактивни за инвеститорите

Испания, Балтийските страни и държавите от Централна и Източна Европа са най-подценените пазари с по-добри перспективи за растеж

11:51 | 06.02.15 г.

Бизнес имотите в Европа са станали по-атрактивни за инвеститорите и ще продължат да повишават атрактивността си заради обявената от Европейската централна банка (ЕЦБ) мащабна схема за количествени улеснения, прогнозира консултантската компания DTZ, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

„Спадът на доходността от облигациите и обявената програма на ЕЦБ ни кара да мислим, че пазарът на имоти ще предоставя добра стойност на инвеститорите през първото полугодие“, коментира Фъргюс Хикс от звеното за глобални прогнози на компанията.

Според него обаче през второто полугодие бизнес имотите в Европа вече няма да са толкова атрактивни заради продължаващия спад на доходността.

Индустриалният сегмент от пазара в момента е най-атрактивен за инвеститорите, като предлага добри възможности за инвестиции в подценени активи и по-висока доходност в сравнение с доходността от инвестициите в офисния и търговския сегменти и правителствените облигации.

Испания оглавява списъка с инвестиционните дестинации, предоставящи най-добра стойност, като пазарите на офиси и индустриални площи в Мадрид и Барселона попадат в топ 10 на компанията.

Сред най-подценените пазари са и тези в Балтийските държави и останалите страни от Централна и Източна Европа, които стават все по-атрактивни за инвеститорите. Перспективите за растежа пред тях са значително по-добри в сравнение със зрелите западни и скандинавски пазари, отбелязва компанията.

В дъното на класацията са Москва, Цюрих и Женева, считани за най-надценените пазари в Европа. Русия е последна и заради силно отслабеното търсене от страна на инвеститорите в резултат на санкциите и рецесията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 31.08.22 г.
fallback