fallback

Луксозните имоти в Лондон поевтиняват

Пазарът оперира в нестабилна политическа среда, според анализатори

14:41 | 05.02.15 г.

Цените на луксозните имоти в Лондон са се понижили за трети пореден месец през януари заради вероятността от въвеждане на т. нар. данък „имение“ - специален налог, който ще се плаща от собствениците на жилища на стойност над 2 млн. паунда, сочат данни на консултантската компания Knight Frank LLP, цитирани от Bloomberg.

Цените на имотите в 13-те представителни за луксозния пазар квартали на британската столица, наблюдавани от консултантската компания, са отстъпили с 0,1% през януари спрямо декември. На годишна база цените отбелязват ръст от 4,6%, който е най-слабият от пет години насам.

Опозицията във Великобритания обеща да въведе специален данък за луксозните жилища, ако спечели предстоящите парламентарни избори. Преди това министърът на финансите на Острова Джордж Осбърн обяви промени в структурата на гербовия налог, което на практика оскъпява покупката на жилища на стойност над 937 хил. паунда.

„Пазарът на имоти в централен Лондон оперира в изключително нестабилно политическа среда, в която дебатът за предимствата на данъка „имение“ заема централно място“, коментира Том Бил от звеното за проучвания на пазара в Лондон в Knight Frank.

Според него допълнителна несигурност на пазара внася и перспективата за предстоящо коалиционно правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 09.09.22 г.
fallback