fallback

Плановете за възстановяване на Crystal Palace в Лондон са в застой

Преговорите с китайската компания, която прояви интерес към проекта, продължават на фона на засилени обществени опасения

11:53 | 02.02.15 г.

Грандиозният план за възстановяване на Crystal Palace в Лондон е в застой, пише FT. В неделя изтече 16-месечният период, в който китайската компания Zhongrong Group трябваше да подаде заявление за планиране и проектиране на терена. Това обаче не се случи.

Групата предложи да възстанови за 500 млн. паунда стъклената структура, която е проектирана и строена специално за индустриалното изложение през 1851 г. Сградата е опожарена през 1936 г.

На китайската група й беше даден 16-месечен ексклузивен период, за да стартира процеса по строителството. Според местните власти преговорите с фирмата продължават, но сега ще могат да се включат и други компании, които проявяват интерес към проекта.

Още миналата година трябваше да бъде избран и архитект на проекта. Въпреки че бяха селектирани шестима от най-именитите проектанти във Великобритания, а и в света, включително и Заха Хадид, все още няма избран водещ архитект.

Според източник от администрацията на кмета на Лондон един от основните проблемни въпроси е свързан с опасенията за загуба на зелени площи и нивото на контрол върху общинската земя, което ще бъде предоставено на строителя.

От компанията също са лаконични по въпроса за проекта. Според говорител на китайската фирма тя продължава да е заинтересована от инвестицията и преговорите с местните власти в Лондон продължават.

Местните жители настояват проектът да бъде преосмислен и гласно изразяват опасенията си, че избраната компания няма нужния капацитет да изпълни ангажиментите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:43 | 12.09.22 г.
fallback