fallback

Испания ще приватизира летищния оператор Aena

Очаква се това да бъде най-голямото първично публично предлагане в Испания

12:07 | 23.01.15 г.

Испанското правителство се очаква да одобри дълго отлаганата приватизация на летищния оператор Aena, с което ще отвори вратата за най-голямото публично предлагане, пише FT.

Мадрид планира да продаде 49 на сто от компанията чрез първично публично предлагане. Очаква се испанското правителство да набере около 4 млрд. евро от продажбата на дела в летищния оператор. В този дял влизат и обещаните 21% от групата на три големи инвестиционни компании – инфраструктурната Ferrovial, базираният в Лондон Children’s Investment Fund и испанската Grupo Alba. Така оценката на Aena вероятно ще достигне 18-19 млрд. евро, включително с дълговете, според запознати източници, коментирали пред изданието.

Очаква се търговията с акции на компанията да стартира на 11 февруари. Първоначалните планове бяха тя да дебютира на борсата през ноември 2014 г., но в последния момент това беше отменено заради констатацията, че консултантът не е бил избран на тубличен търг.

Aena е най-големият летищен оператор, що се отнася до броя пътници. През миналата година през летищата на компанията са преминали над 200 млн. души.

Компанията контролира двете водещи летища в Испания – в Мадрид и Барселона, както и тези в Малага, Палма де Майорка и на Канарските острови. Испанската група притежава и летище Лутън в Лондон.

Операторът пострада тежко от кризата, но напоследък дава сигнали, че е преодолял проблемите. През първите девет месеца на миналата година групата отчете над 6 на сто ръст на приходите до близо 2,4 млрд. евро и над 15 на сто ръст на печалбата преди данъци, такси и амортизации до почти 1,5 млрд. евро.

Първичното публично предлагане на Aena идва в момент, в който инвеститорският интерес към Испания се засилва. Общо приблизително 6,7 млрд. долара бяха набрани от осем IPO-та в страната през 2014 г., сочат данни на Dealogic. Сред тях се откроява фондът за инвестиции в имоти Merlin, който получи над 1,25 млрд. евро от инвеститорите.

За сравнение, през 2013 г. в Испания не беше проведено нито едно първично публично предлагане.

Инвестиционни банкери очакват пазарите в страната да са доста натоварени през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:02 | 04.09.22 г.
fallback