fallback

Жилищата в Гърция продължават да губят стойност

Понижението на цените на новите жилища достига 6,1% през третото тримесечие, а при по-старите имоти спадът е 7,5%

16:33 | 14.11.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищните имоти в Гърция са продължили да вървят надолу през третото тримесечие на годината, пише електронното издание Ekathimerini.com. Средната цена на жилищата се е понижила със 7% на годишна база, а за първите девет месецa на годината се отчита спад от 7,8%, сочат данни на централната банка на страната.

Банката е ревизирала в посока надолу и данните за първите две тримесечия на годината, както и за цялата минала година, което се тълкува като признак на негативно развитие на жилищния пазар. Според ревизираните стойности миналата година е отчетен годишен спад на жилищните цени от 10,9% (спрямо първоначална оценка за 10,3%). За първото тримесечие спадът е коригиран до 8,8% на годишна база (спрямо 7,5%), а за второто – до 7,7% (от 7,3%).

Понижението на цените на новите жилища (построени през последните пет години) достига 6,1% през третото тримесечие, а при по-старите имоти спадът е 7,5%.

По райони в Атина се наблюдава значително по-силно поевтиняване на жилищата в сравнение с другите големи градове – 9% на годишна база за периода юли – септември. В Солун намалението на цените е 6,5%, в другите големи градове – 5,5%, а в останалата част на страната – 4,6%.

Отделни данни на Property Prices Observatory към оценителската компания Geoaxis сочат, че цените на земята в Атина също са паднали през третото тримесечие – с 4,4% на годишна база, въпреки че тази част от пазара доскоро оставаше незасегната от икономическата криза поради недостиг в предлагането.

От Geoaxis очакват спадът да продължи и през последното тримесечие на годината, но изразяват увереност, че „сме много близо до края на цикъла на спад“.

Междувременно строителната активност в Атина се е свила с 18,6% на годишна база през първите осем месеца на годината, според данни на гръцкия статистически институт за издадените разрешителни за строеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
fallback