fallback

Глобалните инвеститори в имоти в Европа са най-активни от кризата насам

Инвеститорите от държави извън Европа са купили бизнес имоти в региона на стойност 57,4 млрд. евро за последната една година

15:26 | 14.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор

За последната една година международните инвеститори са вложили най-голям обем средства в бизнес имоти в Европа от началото на глобалната финансова криза насам, сочи анализ на компанията за проучвания Real Capital Analytics (RCA), цитиран от PropertyEU.

Инвеститорите от държави извън Европа са купили бизнес имоти в региона на стойност 57,4 млрд. евро за 12-те месеца до края на третото тримесечие, сочат данните. Това формира 28% от всички регистрирани сделки през периода и е най-голямата стойност от 2007 г., когато тези инвеститори са вложили 61,6 млрд. евро в придобивания на имоти.

Само в рамките на третото тримесечие глобалният капитал е формирал 31% от всички сделки в Европа, което е най-високият дял от 7 години, откогато RCA следи данните.

„Глобалните инвеститори са най-активни в придобиванията си на европейски имоти от финансовата криза насам. Инвеститори с държавна подкрепа купуват големи първокласни активи или портфейли, а големи частни фондове, предимно от Северна Америка, използват капитала, събран за опортюнистични инвестиции“, коментира Саймън Малинсън, управляващ директор на компанията за Европа, Близкия изток и Африка. „Очакваме потокът от глобални инвестиции към Европа да продължи и през 2015 г.“

Международните инвеститори в Европа са допринесли за общия ръст от 21% на всички сделки с бизнес имоти на континента до 204,6 млрд. евро за едногодишния период.

Blackstone е бил най-активен от глобалните инвеститори с вложения за 4,2 млрд. евро за периода. Сред по-големите му сделки са покупката за около 400 млн. евро на офис кула в Лондон, в която се помещаваше Лондонската фондова борса, както и серия от придобивания на логистични складове, сред които портфолио от активи във Франция и Германия за 473 млн. евро.

Сделката на кувейтския държавен фонд Kuwait Investment Authority за покупката на комплекса More London в британската столица за над 2 млрд. евро го превръща в най-големия инвеститор сред неевропейските държавни фондове в периода.

Лондон е предпочитаната дестинация за държавните фондове, като е привлякъл 52% от инвестициите им през последните три години, оставяйки Париж далеч назад на второ място“, коментира Малинсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
fallback