fallback

Ренесанс за пазара на офиси в Мадрид

През първото полугодие обемът на инвестициите на пазара на офиси в Испания достига 700 млн. евро при 400 млн. евро за цялата 2013 г.

12:56 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Мадрид се очаква да е един от най-добре представящите се пазари на офиси през следващите две години, прогнозира консултантската компания Knight Frank, цитирана от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

Прогнозата отразява икономическия обрат в Испания и дава нови надежди на инвеститорите и наемателите, защото в исторически план пазарът на офис площи в столицата на Испания винаги е имал близка връзка с корпоративното представяне и нивата на заетост.

Наемите на първокласните площи достигнаха дъното си през 2013 г. и през първата половина на 2014 г. нарастват с 14% на годишна база до средните 28 евро на кв. м.

Инвестициите в офис сегмента на пазара на бизнес имоти също нарастват рязко. През първото полугодие обемът им достига 700 млн. евро в сравнение с 400 млн. евро за цялата 2013 г.

Заради ограниченото строителство през годините на кризата делът на празните офиси остана относително стабилен на ниво от 11,5%.

Ограниченият обем на новото строителство доведе и до недостиг на качествени нови площи, което допълнително подкрепя ръста на наемите на офиси в Мадрид, отбелязва консултантската компания.

Пазарът на офиси в Мадрид може да получи допълнителен тласък от възобновените планове за релокация на много компании. Тези планове бяха „замразени“ по време на рецесията.

Наскоро Испания измести Великобритания като най-желаната дестинация за инвестиции в офис сегмента, припомня още консултантската компания. Това не е изненадващо, като се има предвид силното възстановяване на испанския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
fallback