fallback

Германия въвежда "таван" на наемите в търсените райони от 2015 г.

Спорният проект регламентира и изплащането на комисионите на брокерите

11:21 | 02.10.14 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Правителството на Германия одобри налагането на таван” на постоянно нарастващите наеми на жилищата в районите със засилено търсене, съобщава Financial Times. Законът ще влезе в сила от началото на следващата година и ще действа до 2020 г.

Предвижда се собствениците да нямат право да увеличават наемите с повече от 10 на сто над средното за района, в който се намира имотът, когато в него се настаняват нови наематели, за да се поддържа достъпността на жилищата, .

За да не се обезкуражава новото строителство обаче, новопостроените жилищни сгради се изключват от това правило. Така според германското правителство ще се избегне изостряне на проблема с недостига на жилища в градовете с по-засилен приток на хора.

Партията на Зелените в Германия, както и крайнолявата партия, разкритикуваха мерките и изключенията от тях. Според тях наемите на новите, луксозни жилища, значително ще увеличат средния наем за отделните региони, което ще доведе до изкривяване на пазара.

Въвеждането на “таван” на наемите в Германия беше предложено пред миналата година от социалдемократите, които станаха партньор в новата управляваща коалиция. Това беше и едно от условията им, за да подкрепят правителството на канцлера Ангела Меркел.

С новия законопроект се регулира и плащането на комисионите на брокерите на имоти. Предвижда се таксите да се покриват от страната по сделката, която е наела посредник, като в случаите на наемните взаимоотношения това обикновено е собственикът на жилището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
fallback