fallback

Логистичните площи - основен двигател на пазара на бизнес имоти в ЦИЕ

Проблемът на пазари като България, Румъния и Унгария е свързан с политическата нестабилност и влиянието ѝ върху ликвидността, според анализатор

10:48 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Логистичните площи са основен двигател на ръста на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа, съобщава онлайн изданието propertyeu.info.

„През последните години логистичните имоти станаха доста популярни като актив“, коментира на брифинг, организиран от изданието, Деймиън Харингтън от консултантската компания Colliers International.

По думите му около 75% от строителството на нови логистични центрове се концентрират в Централна и Източна Европа.

Активността на пазара на логистични площи в региона се разпространява от Германия към Полша и Чехия и вече се усеща раздвижване и на пазара в северните райони на Словакия.

Amazon например е започнал да придобива големи сгради в Полша и Чехия, подчертава Харингтън.

Пазарът има потенциал, тъй като електронната търговия все още не е проникнала на нивото, на което е в Западна Европа, допълва той.

Най-силно се очаква да е търсенето към големи дистрибуционни центрове.

Същевременно бавният растеж на останалите сегменти от пазара на бизнес имоти се дължи на недостига на местен капитал, допълва Нийл Грегъри-Ийвс от Colliers International. "Местният капитал на пазара на имоти в Източна Европа е недостатъчен“, коментира той.

Проблемът е особено видим на по-малките пазари в региона, каквито са България, Румъния и Унгария.

„Проблемът с места като България, Румъния и Унгария е свързан и с политическата нестабилност и въздействието, което тя има върху ликвидността. В дългосрочен план бих заложил на Румъния като най-добър залог, но не и в краткосрочен план“, посочва Даниел Харис от Tristan Capital Partners.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:01 | 14.09.22 г.
fallback