fallback

Google ще инвестира 600 млн. евро в център за обработка на данни в Холандия

Компанията ще наеме 150 служители на постоянна работа, след като проектът бъде завършен

17:05 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател

Софтуерният гигант Google възнамерява да похарчи около 600 млн. евро през следващите 4 години за построяването на център за обработка на данни в Холандия за европейските си операции, пише Bloomberg.

„Добре познаваме този район, има свободна земя и климатът е благоприятен за нас“, каза директорът по глобална инфраструктура в Google Франсоа Стерин на пресконференция. Съоръжението ще се намира в индустриалния център Емсхавен, намиращ се на около 215 км северозападно от Амстердам. Google ще наеме около 150 постоянни служители, след като центърът бъде изграден, поясни Стерин.

Холандското правителство се опитва да привлече технологични компании като Google и Microsoft в индустриалния център, според министъра на икономиката на страната Хенк Камп. От Емсхавен тръгва кабел от оптични влакна за високоскоростна връзка между САЩ и Европа и освен това разполага с мощност от около 8 хил. мегавата.

Базираната в Маунтин Вю в Калифорния Google вече има център за обработка на данни в близост до града и подобни съоръжения в Белгия, Финландия и Ирландия. Около 1000 строители ще изградят комплекса като началото на строителните дейности е насрочено за 2016 г.

Google може да инвестира още в района, след като центърът започне работа през 2017 г., посочи Стерин. „Разрастваме се много бързо и е възможно да последват нови инвестиции“, каза той.

Местоположението на центровете за обработка на данни определя според кои закони се извършва използването и прехвърлянето на данните – въпрос, който беше засегнат от бившия служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън в разкритията му относно обхвата на правителствения шпионаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 10.09.22 г.
fallback