fallback

Реалният годишен ръст в цените на жилищата у нас се запазва през април-юни

Украйна е лидер по спад на цените на жилищата в глобален план, а най-силен ръст е отчетен в Дубай, според Global Property Guide

17:38 | 17.09.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Реалният ръст на цените на жилищата в България се запазва стабилен и през второто тримесечие, сочат данните на онлайн изданието Global Property Guide. На годишна база през периода април-юни увеличението достига 2,3% (с отчитане на инфлацията), колкото беше и през първите три месеца на годината. За тримесечието повишението на цените е 0,9%, също близо до резултата от предходното тримесечие.

За сравнение, година по-рано цените на жилищата в България отбелязаха спад от 4,6% с отчитане на инфлацията.

Този ръст на цените ни отрежда 21-во място в общата класация на изданието, в която са включени 44 жилищни пазара по света. В сравнение с предходното тримесечие се придвижваме с пет позиции, но движението напред в класацията се обяснява по-скоро със спада на цените на няколко пазара, които заемаха по-предни от България позиции.

Един от тези пазари е Сингапур, където допреди няколко тримесечия се регистрираха рекордни ръстове на цените и страната заемаше челни позиции в класацията на изданието. През второто тримесечие обаче цените на жилищата там падат с над 5% на годишна база с отчитане на инфлацията, а за тримесечието спадът достига 1,2%.

Понижението на цените в Сингапур се дължи на рестрикциите, които местните власти въведоха, за да предпазят пазара от спукването на балон.

Сред пазарите, където спадът на цените на жилищата се ускорява, се нареждат още Хонконг, където също бяха въведени ограничения за покупката на имоти, Финландия, Украйна, Белгия и Норвегия.

Държавата с най-силен спад на цените на жилищата в глобален план според изданието е Украйна заради конфликта в източната част на страната. През второто тримесечие е отчетен годишен срив на цените от почти 28,6%, докато година по-рано беше регистриран ръст от близо 6 на сто. За тримесечието цените са паднали с над 24%.

Гърция е на второ място по спад на цените на жилищата, който обаче видимо се забавя. На годишна база в периода април-юни е отчетено понижение от 6,5% спрямо 11,4% по същото време на миналата година. За тримесечието намалението е 2,6%.

Третата позиция е за Русия, където спадът на цените на жилищата през второто тримесечие се ускорява до близо 6 на сто от малко над 2 на сто по същото време на миналата година. За тримесечието отчетеното реално намаление е 1,3%.

На другия полюс е пазарът на жилища в Дубай, където е отчетен най-силният ръст на цените в глобален мащаб – над 33% на годишна база и 5,5% за тримесечието. Следва Естония с увеличение от съответно 16,7% на годишна база и 0,3% за тримесечието и Ирландия с почти 12% ръст на годишна база и 6,6% за тримесечието.

Първата десетка се допълва от Великобритания, Турция, Австралия, Нова Зеландия, Исландия, Израел и Бразилия.

Забавя се обаче пазарът на жилища в САЩ. Годишният реален ръст на цените достига 3,2% спрямо 7,3% година по-рано, а за тримесечието дори има леко отстъпление от 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 05.09.22 г.
fallback