fallback

Строителството на индустриални обекти в Централна Европа се е ускорило два пъти

Усвояването става с толкова бързи темпове, че почти всички запаси са отдадени под наем още преди да е започнало строителството им, според консултант

15:56 | 11.09.14 г.

Два пъти по-бързо се строят нови индустриални обекти в Централна Европа в сравнение с миналата година, посочва се в доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

През първото полугодие са били завършени 520 хил. кв. м нови площи спрямо 260 хил. кв. м през първата половина на миналата година. Същевременно над 2 млн. кв. м са били отдадени под наем, като делът на свободните площи е намалял под 10 на сто, показват данните на компанията. През миналата година по същото време са били отдадени 1,5 млн. кв. м.

По-голямата част от новите площи се строят от четири компании - Panattoni, PointPark Properties, Prologis и MLP Group.

„Усвояването става с толкова бързи темпове, че почти всички запаси са отдадени под наем още преди дори да е започнало реалното им строителство. Същевременно почти няма спекулативно строителство“, посочва се в доклада.

Експертите посочват, че тенденцията е особено видима на пазарите в Полша и Чехия. Най-активни на пазара на индустриални площи са представителите на автомобилната индустрия, но все по-голяма роля на пазара играят и онлайн търговците.

Пазарът на индустриални площи в Полша изпреварва значително пазарите в съседните държави както по отношение на строителството, така и по отношение на усвояването на площите. Като се има предвид новото строителство, вероятно през тази година предлагането ще достигне рекордни стойности.

Интерес генерират и по-малките пазари в Полша, които са в близост до важните административни центрове.

През първото полугодие в страната са били завършени 340 хил. кв. м – около две трети от завършените площи в целия регион. Отдадените площи са били над 1 млн. кв. м, като делът на празните площи се е понижил от 10,9% през първото полугодие на миналата година до 8,8% през първата половина на тази година, въпреки засилената строителна активност.

Очаква се Полша да запази лидерските си позиции на пазара на индустриални площи в Централна Европа. Като цяло експертите прогнозират, че пазарът ще отбележи ръст, сходен с миналогодишния.

Пазарите на Румъния и Унгария също започват да се оживяват. Заплаха за тях обаче, както и за пазара в региона като цяло, е украинската криза, тъй като много компании се отказват от експанзия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
fallback