fallback

Китайските строители обърнаха поглед към чуждите банки

Фирмите обаче много по-лесно могат да се сблъскат с финансови проблеми, ако не засилят продажбите, предупреждава анализатор

16:12 | 01.09.14 г.

Притиснатите от затруднения достъп до финансиране китайски строителни компании все повече търсят финансиране от чужди банки, сочат данни на Bloomberg.

От началото на годината досега китайски строители са получили почти 6 млрд. долара от чуждестранни кредитори, което е с почти 40 на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Дългът на строителните компании в Китай вече възлиза на 128% от капитала им, което е най-високо ниво от 2005 г. насам, сочат още изчисленията на информационната агенция.

„Високата задлъжнялост на строителните компании е допълнително финансово бреме. Това означава, че ако продажбите и препродажбите не вървят толкова добре, колкото те очакват, фирмите много по-лесно могат да се сблъскат с проблеми“, коментира Агнес Уонг, кредитен стратег в Nomura Holdings Inc. в Хонконг.

Премиерът на Китай Ли Къцян позволи на строителните компании да разширят каналите си за финансиране в опит да успокои забавянето на икономиката. Същевременно обаче пазарът на имоти сериозно забави развитието си, което допълнително оказва натиск върху Пекин, а и върху компаниите, които не успяват да реализират целите си.

През първите седем месеца на годината обемът на продажбите на жилища в Китай се е понижил с над 10 на сто на годишна база до 3 трлн. юана, сочат оценките на Moody’s Investors Service. Новото строителство е спаднало с 20 на сто за същия период, показват данните на Fitch.

Кризата в сектора на имотите в Китай започна осезаемо да се усеща след март, когато фалира Zhejiang Xingrun Real Estate Co. Строителни компании, сред които и най-голямата фирма от сектора - China Vanke Co., Greentown China Holdings Ltd. и други, масово намаляват цените на имотите, за да засилят продажбите, засега неуспешно.

Очаква се икономическият растеж на Китай да се забави до около 7,4% през тази година – най-бавният ръст от над две десетилетия, като строителният сектор има сериозен дял в проблемите на икономиката.

Китайските компании за имоти засилиха и емитирането на деноминирани в долари облигации през тази година. Това също може да има негативен ефект върху финансовите им разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 31.08.22 г.
fallback