fallback

София лидер в ЦИЕ по ръст на наемите на първокласни площи по търговските улици

Засилва се строителството на търговски площи в периферните градове на региона - Букурещ, Братислава и Талин

13:20 | 26.08.14 г.

София е дестинацията с най-силен годишен ръст на наемите на първокласни търговски площи по главните търговски улици в Централна и Източна Европа, сочат данни на консултантската компания Colliers International, цитирани от онлайн изданието property-magazine.com.

През първото полугодие компанията отчита 27 на сто годишен ръст на наемните равнища в столицата ни. Следват Рига (19 на сто), Белград (9 на сто) и Москва (3 на сто).

Наемите на площите в традиционните шопинг центрове са нараснали с 33 на сто в Белград, 7 на сто в Санкт Петербург, 5 на сто в Рига, 4 на сто във Вилнюс и 3 на сто във Варшава, показват данните на компанията.

Някои от пазарите се характеризират с комбинация от ниско предлагане и засилено търсене заради увеличения брой участници на пазара. Това създава благоприятни условия за растеж на наемите, като тенденцията е най-видима в Белград, Санкт Петербург, Рига, Вилнюс и Москва, посочва се в доклада.

Значителен ръст на строителството на търговски площи се отчита в периферните градове на Централна и Източна Европа - Букурещ, Братислава и Талин, съобщава консултантската компания. През първото полугодие в региона като цяло са били завършени близо 376 400 кв. м нови търговски площи. В процес на строителство към края на юни са били над 2,3 млн. кв. м, сочат още данните.

“Засилването на доверието на строителите се отрази и на търговския сегмент, като предизвика ръст на новото строителство в региона. До края на годината се очаква на пазара да излязат около 1 млн. кв. м търговски площи, а в процес на строителство да са над 2,5 млн. кв. м”, коментира Деймиън Харингтън, директор “Пазарни проучвания” за Централна и Източна Европа.

Същевременно компанията отчита, че активността се забавя на най-активните през миналата година “строителни площадки” – Москва, Санкт Петербург и Киев. Това забавяне обаче се компенсира от засиленото строителство в Букурещ, Братислава и Талин, където е концентрирано 11 на сто от новото строителство на търговски площи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
fallback