fallback

Инвестициите в индустриални площи в Европа с 25% ръст за полугодието

Интересът продължава да е концентриран основно към Великобритания

13:33 | 25.08.14 г.

Общо 8,7 млрд. евро са инвестирани на европейския пазар на индустриални и логистични площи през първото полугодие на 2014 г., сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на инвестициите в индустриални и логистични площи в Европа е нараснал с 25 на сто през първото полугодие спрямо първата половина на миналата година, сочат още данните на компанията. Така делът на инвестициите в този сегмент от пазара вече достига над 10 на сто от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа, докато по същото време на миналата година е бил 9,5%.

Към Великобритания продължава да е насочен най-голям дял от инвестициите в индустриални и логистични площи. През първата половина на годината на пазара на Острова са инвестирани близо 3,5 млрд. евро, което представлява 40 на сто от общия обем на инвестициите.

Значителен ръст на активността е отчетен и в Германия, Франция и Холандия. В Скандинавския регион увеличението е от 50 на сто на годишна база до 878 млн. евро – най-висок обем от 2007 г. насам.

Консултантската компания установява обаче, че има дисбаланси между търсенето и предлагането на пазара на логистични и индустриални площи. Предлагането на модерни площи на добри локации е ограничено, което принуждава наемателите или да избират по-второстепенни локации, или да строят за собствени нужди на избраната от тях локация.

На по-стратегическите западноевропейски пазари вече се забелязват признаци за засилване на апетита за спекулативни проекти. Тенденцията обаче все още не се е разпространила в Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
fallback