fallback

Продажбите на стари жилища в САЩ продължават да растат

Отчита се ръст на предлагането и на средната цена при препродажбите на имоти

21:12 | 21.08.14 г.

Продажбите на стари жилища в САЩ през юли са отбелязали най-силния ръст от почти година насам, сочат данните на американската Национална асоциация на брокерите на недвижими имоти, цитирани от CNBC.

Организацията съобщава, че през миналия месец е регистрирала годишен ръст от 2,4% на препродажбите на имоти до 5,15 млн. жилищни единици. Това надвишава очакванията на анализаторите и представлява четвърти пореден месец на ръст.

Препродажбите на жилища в САЩ отбелязаха рязък спад през лятото на миналата година, след като Федералният резерв индикира, че ще започне по-рано да повишава лихвите. Това доведе до ръст на цената на ипотечните кредити.

Фед обаче плавно намалява програмата си за изкупуване на облигации и лихвите по ипотеките се стабилизираха. Това доведе до силен ръст на продажбите на стари жилища за сметка на сделките с нови, които се забавят.

Данните показват още, че продажбите на проблемни имоти представляват само 9 на сто от препродажбите през юли – най-ниският дял откакто асоциацията започна да събира тези данни през октомври 2008 г.

Отчита се и ръст на предлагането на стари жилища на пазара до 2,37 млн. жилищни единици – най-високото ниво от август 2012 г. Нараснала е и средната цена – с 4,9% на годишна база до 222 900 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
fallback