fallback

Как ще се отрази рецесията в Италия на пазара на имоти?

Брокерите са оптимисти и очакват подобрение на пазара през следващите две години заради силните му фундаменти

13:46 | 19.08.14 г.

През второто тримесечие Италия се върна към рецесията. От 2007 г. насам икономиката на страната се е свила с 9 на сто, пише онлайн изданието themovechannel.com.

„На този етап вероятно е по-точно да се говори за депресия“, отбелязва Washington Post по повод влошените данни за икономиката на Италия.

Посредниците на пазара на имоти обаче са оптимисти. 43 на сто от анкетираните от Централната банка на Италия брокери прогнозират, че пазарът на имоти ще се подобри през следващите две години. В сравнение с резултатите от предишното подобно проучване делът на оптимистите се е увеличил – през миналата година те са били 38%.

Фабио Лонго, директор на консултантската компания Sankaty Advisors Inc, коментира, че италианският пазар на имоти е „с по-силни фундаменти“ в сравнение с останалите южноевропейски пазари, въпреки че икономиките на Испания и Португалия се представят по-добре от Италия.

Същевременно Италия става все по-популярна дестинация сред туристите. Данни на Световната туристическа организация сочат, че през 2013 г. броят на туристите, посетили страната, е нараснал с близо 3 на сто до 47,7 млн. души.

Продължителната рецесия вероятно ще доведе до повече възможности за търсачите на изгодни сделки. И в момента се наблюдават признаци на възстановяване на интереса от страна на чуждестранните купувачи на имоти благодарение на спада на цените през периода на кризата.

Най-оптимистично настроени са купувачите от Великобритания. Интересът им към възможността за инвестиция в имот в Италия нараства значително и вече изпреварва дори интереса на американците към пазара на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
fallback